Mendel-Sebah

İstanbul Arkeoloji Müzeleri
2014
İş Kapsamı:
Sergi Tasarımı ve Grafik Tasarım
İşveren:
İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Alan:
200 m2

 

Proje Detayı

Bundan yüz yıl önce, Müze-i Hümayun zengin koleksiyonlarını hakkıyla belgeleyen mükemmel bir kataloğa kavuşmuştu. 1860 sayfada toplam 1413 eseri ayrıntılı bir şekilde tasvir eden bu eseri Fransız arkeolog Gustave Mendel yaratmıştı. Neredeyse on sene müzeye hizmet etmiş olan Mendel’in bu şaheseri bugün bile güncelliğini kaybetmemiş olan eşsiz bir çalışmadır.

Dumont (1868), Goold (1871), Reinach (1882) ve Joubin’in (1893) kataloglarını gölgede bırakan Mendel’in kataloğunun farkı, çok daha kapsamlı ve ayrıntılı olmasının ötesinde, sistematik bir şekilde resim kullanmış olmasıdır. Neredeyse her eser için verilmiş olan ayrıntılı çizimler ise Sebah & Joaillier stüdyosunun çekimlerine dayanarak Georges Payraud tarafından gerçekleştirilmiştir.

Müzenin belleğini oluşturan en önemli araçlardan biri olan bukataloğun hikâyesini anlatmak için basit bir sergi kurgusu seçilmiştir: On adet eser, cam negatifleriyle fotoğrafları, fotoğraftan elde edilen çizimleri ve katalogtaki yazılı tanımları. Bunlara ilaveten gerek eserlerin bazılarının diğer kaynaklardaki yansımaları, gerekse eserlerin fotoğraflanması ve kataloğun hazırlanmasına ilişkin özgün belge ve bilgiler de sergide yer almaktadır.

Bu sergi, arkeoloji, müzecilik ve fotoğrafın kesiştiği bir noktada öncülük etmiş birkaç insanın katkı ve gayretlerini saygıyla anmanın da bir fırsatıdır: Gustave Mendel, Pascal Sebah, Polycarpe Joaillier, Jean Sebah, Georges Payraud, Osman Hamdi Bey, Halil Edhem Bey…

11 Eylül 2014-11 Ocak 2015

Küratör: 
Edhem EldemSergi ve Grafik Tasarım:
Cem Kozar, Işıl Ünal
Ekip:
Oya Çitçi, Bahar Balık, Ilgın Külekçi, Gizem Fidan, Gamze Özca